Lovak gyomorfekély szindrómája - 1. rész.

A legtöbb lovas már meg se rezzen a gyomorfekély szó hallatán, azonnal nyúlnak a gyógyszerért a ládájukba és probléma kipipálva. Az esetek egy részében ez működik is. Azonban a probléma megoldása nem mindig ilyen egyszerű. A lovak gyomorfekély szindrómája több betegséget foglal magában, így fontos tudni, hogy pontosan mivel állsz szemben, hiszen a léziók kialakulása, menedzsmentje és kezelésre adott válaszuk különbözik! 

Hasűri problémák vizsgálata lovakban

A lovak hasűri betegségei több száz kórképet tömörítenek magukban. A nem heveny tünetekkel járó hasűri betegségek diagnosztizálási lehetősége az elmúlt 20 évben - az ugrásszerűen bővülő ismeretanyagnak és a korszerű orvosi felszereléseknek köszönhetően sokat változott, így lovad kivizsgálása ma már tartási helyén is elvégezhető.

Bélszurok (mekónium) obstipatió

Egy igen fontos és újszülött csikókban gyakran előforduló tünetegyüttessel szeretnénk foglalkozni ebben a rövid bejegyzésben. A tünetek ugyanazon probléma köré csoportosulnak, alapvetően egymásból származnak és egymást erősítik. 

Az elmúlt hetekben több olyan 1-2 napos csikónál is jártunk, ahol a tulajdonosok aggódva hívták állatorvosainkat, hogy csikójuk farkát zászlósan tartja és nincs teljesen jól.